Jak vymalovat podkroví

Bydlení v podkroví přináší komfort. Lidé tento prostor obývají díky atraktivnímu vzhledu a dalším výhodám. I vy ho máte k dispozici a chystáte se ho vymalovat? Víte jaké barvy pro něj zvolit?

 

Nezapomínejte na specifika podkroví

Bydlení v podkroví má svá specifika. Lidé ho volí díky dispozicím umožňujícím nestandardní a často velmi atraktivní bydlení, ale i pro mnohé další výhody, nap. pěkný výhled, prosvětlení bytu a možnost více přirozeného světla (úspory za elektřinu), úspory za teplo atd.

Musíte však počítat i s nevýhodami. Nutné je vyřešit horko v podkroví v letních měsících. Náročnější může být i sladit prostor tak, aby byl praktický a zároveň designově pěkný. K tomu přispějete i výběrem správné barvy pro vymalování.

 

Na šikminu vždy světlé barvy

Při výběru barvy pro podkroví vycházejte ze skutečnosti, že jsou zde jiné nároky než u běžných interiérů. Podkroví je specifické tím, že jeho stěny nejsou stejně dlouhé. Stojí zde naproti sobě dvě kratší a dvě delší strany.

Kvůli odrazu slunečního světla je žádoucí na šikminu volit světlé barvy. Kdybyste si vybrali tmavé, působilo by podkroví stísněným dojmem a interiér by vám celkově nehezky ztmavl.

Světlou barvou nemusí být nutně bílá. Svůj účel splní i jemné odstíny žluté či oranžové barvy.

 

Harmonické kombinace barev

Zatímco šikmina podkroví by měla být světlá, pro zbylý prostor můžete volit tmavší barvy. Nedoporučuje se však jimi malovat celou místnost. Pro pěkný efekt si vyberte dvě protilehlé stěny, ale pěkně bude vypadat, i když vymalujete jen jednu stěnu. Tuto možnost volte u menších prostor. V menších interiérech se doporučuje rovněž použití úzkých vertikálních pruhů.

Výběr barev pro ostatní stěny (kromě šikminy) uzpůsobte svému vkusu, ale i účelu, jakému má interiér sloužit. Do ložnice se hodí chladnější odstíny modré, zelenkavé či fialové, do obývacího pokoje vybírejte z teplejších odstínů oranžové, žluté, popřípadě i červené.

Publikováno: 1.02.2014

Copyright © 1996 - 2013, Dobrý-malíř.cz

Technicky zajišťuje MarketGuru s.r.o.