Jak vymalovat ložnici

Ložnice je váš soukromý prostor a především místo odpočinku. Myslete na to při výběru vhodné barvy pro vymalování pokoje. Jaké jsou pro tento prostor ideální?

 

Ložnice jako místo relaxace

V ložnici usínáte, odpočíváte, trávíte čas, když jste unavení či nemocní.  Místnost tedy slouží k nabírání nové síly. Vymalujete-li si ložnici křiklavými, ponurými či jinak rušivými barvami, žádaného odpočinku se vám bude dosahovat hůře.

Dáme si několik tipů na barvy vhodné do ložnice. Vždy se však řiďte především vlastní intuicí.

Konkrétní barva může být pro někoho iritující, ale pro jiného člověka představuje třeba oblíbenou barvu, která ho uklidňuje. Proto se nedoporučuje řídit se bezhlavě módními trendy. Nechte se jimi inspirovat, ale nepodřizujte se jim za každou cenu.

 

Dominuje modrá a zelená

Modrá a zelená barva působí uklidňujícím dojmem, a proto se pro vymalování ložnice báječně hodí. Svůj účel splní i lehké tóny fialové barvy.

Doplníte-li vymalovaný pokoj ještě o vhodně zvolený nábytek a doplňky v hnědých, bílých či krémových odstínech, vznikne vám prostor, ve kterém budete odpočívat rádi.

 

A co odstíny teplých barev?

Ne každý je příznivcem studených barev. Nevyhovuje-li vám modrá či zelená, nemá cenu se do nich nutit. Vyberte si z teplých barev. Příjemný dojem z místnosti potrhne třeba žlutá, oranžová barva či nádech růžové. Při volbě konkrétního odstínu upřednostněte méně syté barvy, zvlášť pokud máte menší ložnici. Tmavé odstíny by ji opticky ještě zmenšily.

 

Univerzální bílá

Nedokážete-li se rozhodnout, zda dát přednost studeným či teplým barvám, popřemýšlejte o bílém vymalování. Místnost se opticky rozšíří a budete mít naprosto volnou ruku ohledně výběru nábytku a dalších předmětů. Pro výrobu nábytku na míru doporučujeme firmu NÁBYTEK PJATÁK s.r.o.

Přijde vám bílá barva příliš sterilní? Vždy můžete místnost oživit obrazem a v módě jsou i dekorativní tapety či polepy.

Publikováno: 1.11.2013

Copyright © 1996 - 2013, Dobrý-malíř.cz

Technicky zajišťuje MarketGuru s.r.o.