Jak vymalovat dětský pokoj

Chystáte se vymalovat dětský pokoj a zvažujete, jaké barvy by byly vhodné? Samozřejmě záleží na věku dítěte i jeho pohlaví. Dejme si několik tipů a rad.

 

Vytvořte tvůrčí atmosféru

Děti ve svém pokoji tráví hodně času. Hrají si v něm, později se učí. Volte proto veselé barvy, které podpoří jejich tvůrčího ducha.

Při vymýšlení barev do dětského pokoje můžete povolit uzdu své fantazie více než u jiných interiéru, ale nepřežeňte to. I dětský pokoj by měl být barevně sladěný s vybavením. Jinak bude působit roztříštěným dojmem.

 

Vymalování dětského pokoje podle pohlaví dítěte

A jaké konkrétní barvy pro vymalování dětského pokoje volit? Výběr barvy by se měl odvíjet od toho, kdo ho obývá. Jde o chlapce, dívku nebo mají sourozenci obou pohlaví společný pokoj? Klasikou je pro dívku volit růžovou, pro chlapce modrou barvu. Proč ne. Vypadá to hezky a dětem se většinou uvedené barvy líbí. V těchto barvách i jejich odstínech se dá sehnat i další vybavení pokoje a docílit tak harmonického dojmu.

Zdá se vám růžová barva příliš sladká a přehnat to nechcete ani s modrou v klučičím pokoji? Kombinujte vymalování s bílou či jinou barvu. K růžové se hodí světlé odstíny zelené či krémové, k modré především zelená či oranžová. Volte světlejší odstíny. Dětský pokoj jimi provzdušníte.

Pokud pokoj bude sdílet holka i kluk, zaměřte se při výběru na genderově neutrální barvy - žlutou, oranžovou, fialovou atd. I tyto barvy lze kombinovat s jinými.

 

Vymalování dětského pokoje podle věku dítěte

Samozřejmě vybrané barvy pro vymalování dětského pokoje by měly také odrážet věk dítěte. Pro menší dítka volte pestřejší barvy a nic nezkazíte ani doplněním vkusnými polepy. Jsou v módě a jejich výběr je velký.

Starším dětem vymalujte pokoj pěknou barvou, lépe světlejšího odstínu. O barvě pokoje se klidně poraďte také s potomkem. On v něm bude trávit nejvíce času, a pokud je ve věku, kdy dokáže přijít s rozumným návrhem, proč mu nevyhovět.

Ať už máte potomka v jakémkoliv věku, zapomeňte na křiklavé barvy. Působí rušivým dojmem.

 

Tip na závěr: Umyvatelné barvy

Máte-li malé dítě, sami jistě víte, jak je obtížné uhlídat ho, aby se samo neujalo výzdoby svého pokoje pomocí pastelek, voskovek, ale i modelíny atd. Z tohoto důvodu se do dětského pokoje hodí umyvatelné barvy. Nežádaný výtvor vašeho potomka jednoduše umyjete vodou se saponátem.

Publikováno: 1.12.2013

Copyright © 1996 - 2013, Dobrý-malíř.cz

Technicky zajišťuje MarketGuru s.r.o.